Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ

Το 2012 ο Luke Gasser, Σουηδός τραγουδοποιός γύρισε ένα ντοκυμαντέρ με τον τίτλο, " The Making of Jesus Christ ". Ο Gasser επέλεξε αυτόν τον τίτλο κατ' επίδρασιν της συνήθειας να γυρίζονται βίντεος απ' τα γυρίσματα διαφόρων τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών παραγωγών, με πλάνα πίσω από τα παρασκήνια κ.τ.λ.. Αυτά τα βίντεος έχουν τον τίτλο " The Making of  ... " π.χ. The making of Star Wars κ.ο.κ.. Ο Gasser ήθελε να δείξει με αυτόν τον τίτλο πως ήθελε να εισχωρήσει στην εποχή του Ιησού Χριστού, να καταλάβει ακριβώς ποιός ήταν, τί έγινε τότε κ.τ.λ..





Όσοι παρακολουθούν το ιστολόγιό μου γνωρίζουν πως δεν εκτιμώ καθόλου τα ντοκυμαντέρ που γυρίζονται για τον Χριστό. Τα πλείστα εξ αυτών είναι άθλια, χείριστης ποιότητος, με αντιχριστιανικό μήνυμα κ.τ.λ.. Φαίνεται πως το ντοκυμαντέρ του Gasser δεν αποτελεί εξαίρεση. Απ' τα λίγα πλάνα που είδα διαπίστωσα πως η σκηνοθεσία, όσον αφορά τουλάχιστον τις δραματοποιημένες σκηνές του βίου του Χριστού, είναι άθλια, το κάστιγκ δε είναι ακόμη χειρότερο. Αν προσθέσεις σ' αυτά και το γεγονός πως ο Gasser παίρνει συνεντεύξεις από " φωστήρες " σαν τον Paul Verhoeven, ή κάτι δυτικούς θεολόγους που δεν πιστεύουν καλά καλά οι ίδιοι, ξέρεις περίπου τί να περιμένεις. Στη μοναδική σχετική κριτική που βρήκα στο διαδίκτυο διάβασα πως το ντοκυμαντέρ τελικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός μπορεί να ήταν ο Θεός, μπορεί και να ήταν ένας απλός άνθρωπος. Όπως τα περισσότερα ντοκυμαντέρ. Μια απ' τα ίδια.





Αυτό, όμως, που μου έκανε εντύπωση είναι το τραγούδι που ο Gasser κυκλοφόρησε με αυτό το ντοκυμαντέρ. Το ντοκυμαντέρ ονομάζεται " FIRE ON MY MIND " και σ' αυτό ο σουηδός τραγουδοποιός φαίνεται να εκφράζει μια ειλικρινή πνευματική δίψα και αναζήτηση. " Χρειάζομαι φωτιά στο μυαλό μου " τραγουδά, και είναι σαν να εκφράζει τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο, που έχει κουραστεί απ' τον υλισμό και τον στείρο ορθολογισμό και ζητά το κάτι παραπάνω, το επέκεινα, το πνεύμα, ή μάλλον, το Άγιο Πνεύμα, που " εν είδει πυρίνων γλωσσών " στάλθηκε στους μαθητές του Χριστού. Μια πνευματική αναζήτηση. Να είναι αυτό που λέμε, η κεραία του καλλιτέχνη; Γιατί, πράγματι, συχνά ακούς από τραγουδοποιούς πράγματα που δεν θα τα περίμενες από αυτούς, πράγματα που φαίνεται να τους υπερβαίνουν.





Εν πάση περιπτώσει. O Gasser φαίνεται πως έχει υπ' όψιν τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού "  Πυρ ήλθον βαλείν εις την γην και τί θέλω ει ήδη ανήφθη " και το  βαπτισθήσεσθε εν Πνεύματι Αγίω και πυρί ". Δεν ικανοποιείται από τις πεζές και απνευμάτιστες απαντήσεις των σοφών του κόσμου τούτου, αφού, όπως λένε οι στίχοι του τραγουδιού, αυτοί φαίνεται να έχουν χάσει το κλειδί για την αλήθεια. " Χρειάζομαι φωτιά στο μυαλό μου ", τραγουδά και με αυτούς τους στίχους εκφράζει την βαθιά πνευματική πείνα, την αναζήτηση του κάθε ανθρώπου, και μάλιστα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.





Βέβαια, η αίσθηση της πείνας, η αναζήτηση εκφράζεται γνήσια και πολύ χαρακτηριστικά. Και βιώνεται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους, που ψάχνουν και ψάχνονται. Όμως εδώ προκύπτει το ερώτημα. Ποιό άραγε θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης; Γιατί βέβαια η συνειδητοποίηση της έλλειψης, της πνευματικής πείνας, η αναζήτηση, είναι το πρώτο βήμα για την αλήθεια. Όμως, τελικά το θέμα είναι: θα βρείς την αλήθεια; Θα βρεις τη γνήσια πνευματική τροφή; Θα χορτάσεις πνευματικά από τον ζώντα άρτον; Ή θα μείνεις στην αναζήτηση; Δυστυχώς, ο δυτικός άνθρωπος σπάνια βρίσκει την αλήθεια. Τις περισσότερες φορές μένει στο ψάξιμο. Άλλες φορές οδηγείται σε λάθος δρόμους, σε πλάνες και αιρέσεις, κάποτε καταλήγει ακόμη και στον αποκρυφισμό. Όμως, κάποιες φορές βρίσκει την αλήθεια! Ο ίδιος ο Κύριος είπε πως " ο ζητών ευρήσει και τω κρούονται ανοιγήσεται "!!!





Μερικά λόγια για το τραγούδι. Ερμηνεύεται από τον ίδιο τον Luke Gasser και την Doro Pesch, γνωστή και ως Βασίλισσα της Μέταλ ( Metal Queen ). Το τραγούδι έχει στοιχεία από ανατολίτικη μουσική τόσο στη σύνθεση, όσο και στην ερμηνεία, με ανατολίτικα όργανα να μπαίνουν κάπου κάπου, ωστόσο, βασικά, είναι ροκ. Σχετικά με το βίντεο, ο θεατής ας έχει υπ' όψιν τα σχόλιά μου για το ντοκυμαντέρ.


Παραθέτω το τραγούδι και τους στίχους του. Αν το τραγούδι είναι η ερώτηση, τότε οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που παραθέτω λίγο παρακάτω είναι η απάντηση.


CitizenBasil













" Βλέπω την πορεία των προσκυνητών και αναρωτιέμαι ποιά θα είναι η κατάληξή του

και άκουσα τους λόγους κάποιων σοφών, αλλά αυτοί έχουν χάσει το κλειδί, το κλειδί για την αλήθεια
Στέκομαι πάνω στο βουνό και κοιτάζω προς την πεδιάδα
και προσπαθώ να βρω την πηγή, κρατώντας αυτό το άδειο ποτήρι στο χέρι μου


Στέκομαι σ' ένα σταυροδρόμι, όπου ο διάβολος προσπαθεί να βρει μια ψυχή,
είναι χειρότερος απ' τον άνδρα στο μακρύ μαύρο παλτό ( κακός από τραγούδι του Bob Dylan )
Η αναζήτησή μου συνεχίζεται
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ!


Στέκομαι στις όχθες του ωκεανού, βλέπω το ηλιοβασίλεμα σ' ένα βαθύ γαλάζιο ωκεανό


και πώς θα μπορούσα να βρω μια ιδέα για την αιωνιότητα;


Και εγώ βαπτίστηκα με νερό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό,
αρκετό να βρώ αυτό τον δρόμο, που οδηγεί στην άλλη πλευρά


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ!


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΛΙΓΗ ΦΩΤΙΑ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ! "




Η απάντηση στην πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου υπάρχει στους παρακάτω ύμνους











Ἦχος δ'

Παράδοξα σήμερον εἶδον τὰ ἔθνη πάντα ἐν πόλει Δαυΐδ, ὅτε τὸ Πνεῦμα κατῆλθε τὸ ἅγιον ἐν πυρίναις γλώσσαις, καθὼς ὁ θεηγόρος Λουκᾶς ἀπεφθέγξατο. Φησὶ γάρ· Συνηγμένων τῶν Μαθητῶν τοῦ Χριστοῦ, ἐγένετο ἦχος καθάπερ φερομένης βιαίας πνοῆς, καὶ ἐπλήρωσε τὸν οἶκον, οὗ ἦσαν καθήμενοι, καὶ πάντες ἤρξαντο φθέγγεσθαι, ξένοις ῥήμασι, ξένοις δόγμασι, ξένοις διδάγμασι, τῆς ἁγίας Τριάδος.


Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, ἦν μὲν ἀεί, καὶ ἔστι καὶ ἔσται, οὕτε ἀρξάμενον, οὔτε παυσόμενον, ἀλλ' ἀεὶ Πατρὶ καὶ Υἱῷ συντεταγμένον, καὶ συναριθμούμενον; ζωή, καὶ ζωοποιοῦν, φῶς, καὶ φωτὸς χορηγόν; αὐτάγαθον, καὶ πηγὴ ἀγαθότητος· δι' οὗ Πατὴρ γνωρίζεται, καὶ Υἱὸς δοξάζεται, καὶ παρὰ πάντων γινώσκεται, μία δύναμις, μία σύνταξις, μία προσκύνησις, τῆς ἁγίας Τριάδος.


Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, φῶς, καὶ ζωή, καὶ ζῶσα πηγὴ νοερά, Πνεῦμα σοφίας, Πνεῦμα συνέσεως, ἀγαθόν, εὐθές, νοερόν, ἡγεμονεῦον καθαῖρον τὰ πταίσματα, Θεὸς καὶ θεοποιοῦν, πῦρ, ἐκ πυρὸς προϊόν, λαλοῦν, ἐνεργοῦν, διαιροῦν τὰ χαρίσματα· δι' οὗ Προφῆται ἅπαντες, καὶ Θεοῦ Ἀπόστολοι, μετὰ Μαρτύρων ἐστέφθησαν. Ξένον ἄκουσμα, ξένον θέαμα, πῦρ διαιρούμενον εἰς νομὰς χαρισμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου