Κυριακή 17 Μαΐου 2015

APOLOGETIX - ΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΣΙΛΑ


Σήμερα, σε όλους τους ορθόδοξους ναούς διαβάστηκε ένα απόσπασμα από το 16ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων. Και, την Τετάρτη που μας έρχεται, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας. Αποφάσισα λοιπόν επί τη ευκαιρία να παρουσιάσω ένα τραγούδι που αναφέρεται συνοπτικά στα γεγονότα που περιγράφονται στο δέκατο έκτο κεφάλαιο του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων.

Το τραγούδι είναι από τους APOLOGETIX, ένα ροκ χριστιανικό συγκρότημα που ειδικεύεται σε επανερμηνείες κλασικών και μη ροκ επιτυχιών. Οι APOLOGETIX είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι. Έχουν πάρει όλες τις μεγάλες ροκ επιτυχίες, και έχουν ταιριάξει στις μελωδίες αυτών των τραγουδιών χριστιανικούς στίχους. Τα καταφέρνουν μια χαρά όσον αφορά την ενορχήστρωση και την ερμηνεία και οι στίχοι τους, συχνά, όχι πάντοτε, είναι υπέροχοι. Ο τραγουδιστής τους ιδιαίτερα είναι πολύ ικανός, αφού καταφέρνει να ερμηνεύει με επιτυχία τραγούδια διαφορετικού στυλ, διαφόρων καλλιτεχνών, καθένα απ' τα οποία έχει το δικό του ύφος, απαιτεί συγκεκριμένο εύρος φωνής, χρειάζεται για την ερμηνεία του συγκεκριμένες φωνητικές ικανότητες κ.τ.λ..



Βέβαια, μπορεί να προβληθεί, και δίκαια εδώ που τα λέμε, ο ισχυρισμός πως οι μελωδίες αλλά και ο όλος τρόπος ερμηνείας κάποιων τουλάχιστον ροκ επιτυχιών  δεν ταιριάζουν με χριστιανικούς στίχους. Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θα την προσπεράσω, σημειώνοντας πως όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, βοηθούν κάποιους, σκανδαλίζουν κάποιους άλλους.



Εν πάση περιπτώσει. Εγώ επέλεξα να παρουσιάσω ένα τραγούδι με ήρεμη και γλυκειά μελωδία. Είναι το THE SOUNDS OF SILAS ( Οι Ύμνοι του Σίλα ) που έχει γραφεί πάνω στο THE SOUND OF SILENCE των Simon και Garfunkel. Οι APOLOGETIX χρησιμοποιούν αυτή την κλασική πια μελωδία για να μεταφέρουν στους ακροατές τους τα γεγονότα που περιγράφονται στο 16ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων.

Οι APOLOGETIX δημιούργησαν το συγκρότημά τους από αγάπη για την μουσική αλλά και τη χριστιανική απολογητική. Γι' αυτό και διάλεξαν αυτό το όνομα, βάζοντας και ένα X στο τέλος για να το κάνουν πιο μοντέρνο. Στους στίχους των τραγουδιών τους αλλά και στην ιστοσελίδα τους αναφέρονται σε πολλά θεολογικά θέματα. Ονομάζουν τα τραγούδια τους parodies, χρησιμοποιούν όμως τον όρο όχι με την αρνητική του έννοια, αλλά με την έννοια που έχει στη μουσική ορολογία, που είναι « νέα ερμηνεία παλαιάς μελωδίας ή χρήση παλαιάς μελωδίας σε νεότερο έργο ». Τον όρο parody με αυτή τη σημασία συναντάμε και σε έργα του Μπαχ. Ίσως, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον όρο και για να γλιτώσουν τον σκόπελο των πνευματικών δικαιωμάτων, γιατί το βρίσκω λίγο απίθανο να πλήρωσαν δικαιώματα για όλες τις μουσικές επιτυχίες, των οποίων επανερμηνείες κυκλοφορούν.

Οι στίχοι του τραγουδιού SOUNDS OF SILAS παρατίθενται παρακάτω αλλά υπάρχουν και στο βίντεο. Δεν παραθέτω ελληνική μετάφραση. Αν θες να δεις τί λέει το τραγούδι, απλά διάβασε το 16ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων.



CitizenBasil






ΣΤΙΧΟΙ


Paul and Silas, the Bible says, had come to talk to the Philippians
Because a vision of a man speaking came to Paul while he was sleeping
And the vision of the Macedonian man, said to them
“Come help us, Paul and Silas”
In Acts 16, they walked around, and tried to get to know the town
Went to pray down by the river.  They met a lady there named Lydia
They baptized her there and she asked, “If it be all right,
"Come spend the night, and stay a while at my house.”
They met a slave girl later on, who made her masters quite a lot
Fortune-telling was her occupation; she had a spirit of divination
It was driven out when Paul said Jesus’ name
But then they came and arrested Paul and Silas
Threw them right into the jail; Paul and Silas’ faith prevailed
Prisoners at midnight heard them praising God that they were Christ’s servants
Then an earthquake came and shook the jail and let go from the cell Paul and Silas
And the jailer bowed and prayed, “What must I do to be saved?”
And they said, “Believe in the Lord Jesus and you shall receive His forgiveness."
Paul and Silas taught the word of the Gospel
to him and his entire house and everyone now is in heaven with Paul and Silas



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου