Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η DOLLY PARTON ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ






H Dolly Parton γεννήθηκε το 1946 σ' ένα χωριό στην περιοχή του Smokey Mountain του Τενεσί. Ήταν το τέταρτο από δώδεκα παιδιά. Η οικογένειά τους ήταν φτωχή και όλοι ζούσαν σ' ένα μικρό ξύλινο σπίτι. H Dolly είχε προικιστεί μ' ένα μοναδικό χάρισμα. Από μικρή άρχισε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς ταλέντων και διακρίθηκε. Mόλις τέλειωσε το Λύκειο πήγε στη Νάσβιλ και ξεκίνησε την μουσική της καριέρα. Εκεί γνώρισε και τον σύζυγό της με τον οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. Ο τραγουδιστής που, τελικά, την ανέδειξε ήταν ο Porter Wagoner. Πίστεψε στο ταλέντο της και την στήριξε. Με τον καιρό η Dolly ξεπέρασε σε δημοφιλία και επιτυχία τον μέντορά της, συνέχισε, όμως, να τραγουδά μαζί του. Σαν ντουέτο έχουν ερμηνεύσει εκπληκτικά τραγούδια.


H Dolly μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 174 εκατομμύρια άλμπουμς σ' όλο τον κόσμο. Έχει κερδίσει οκτώ γκράμμυ και πλήθος άλλων βραβείων. Θεωρείται η πλουσιότερη τραγουδίστρια της Κάντρυ μουσικής. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Dolly είναι και επιχειρηματικό μυαλό. Στους κύκλους της μουσικής βιομηχανίας την αποκαλούν σιδερένια πεταλούδα ( iron butterfly ). Αυτή την στιγμή η Dolly είναι ισχυρός παράγων στην βιομηχανία της μουσικής και του θεάματος με δικές της δισκογραφικές εταιρείες και εταιρείες τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Θεωρείται απ' τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της ShowBuissness.




Βέβαια, η Dolly δεν έχει ξεχάσει τον τόπο και την παράδοσή της. Έχει δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο, το Dollywood στην περιοχή του Smokey Mountain, την πατρίδα της. Η περιοχή είναι καταπληκτική. Ψηλά στο βουνό, μέσα σε καταπράσινο δάσος. Το θεματικό πάρκο αναδεικνύει την αμερικάνικη παράδοση και οι περισσότεροι απ' τα τρία εκατομμύρια επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο είναι οικογένειες. Χωρίζεται σε διάφορα μέρη. Στη νερούπολη splash country ( water adventure park ) ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει σε διασκέδαση που περιλαμβάνει νεροτσουλήθρες, μάχες με νερο-κανόνια, εξερευνήσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες . Επίσης, υπάρχει το Dixie Stampede. Εκεί οι επισκέπτες παρακολουθούν επιδείξεις δεξιοτεχνίας από ικανούς ιππείς, φιλικούς αγώνες κοψίματος κορμών μεταξύ Νοτίων και Βορείων και άλλα events. Και βέβαια, υπάρχουν πολλά άλλα παιχνίδια, αξιοθέατα, όπως εξερευνήσεις στο δάσος, το ποτάμι, παιχνίδια για παιδιά και διάφορα άλλα. Κάθε χρόνο προστίθενται και νέες δραστηριότητες. Γίνονται φεστιβάλς, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής κάντρυ και άλλα παρόμοια events. Ακόμη, διάφορα μέλη της οικογένειας Parton τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, χαρακτηριστικοί τύποι διασκεδάζουν τους επισκέπτες... Η οργάνωση είναι τέλεια. Υπόδειγμα για ανάλογες προσπάθειες.



Η δημιουργία και ανάδειξη του θεματικού πάρκου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την περιοχή. Οι άνθρωποι βρήκαν δουλειές και μπόρεσαν να μείνουν στις περιοχές τους. Η Dolly βοηθά τους συμπατριώτες της με κάθε τρόπο.



Η Χριστιανική παράδοση τιμάται στο Dollywood. Υπάρχει και ένα χαρακτηριστικότατο ξύλινο παραδοσιακό εκκλησάκι μέσα στο δάσος για τους επισκέπτες του πάρκου. Επίσης, τα χριστούγεννα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χριστουγεννιάτικα θεατρικά έργα, να ακούσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, να περιηγηθούν στο εργαστήρι του Santa Clauss...




Δες για το πάρκο


http://www.dollywood.com/


και
http://www.dollywood.com/vacations-q10244-c10112-Welcome.aspx



( Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο, το « Βυζαντινό χωριό » στη λίμνη Βιστωνίδα για την ανάπτυξη της περιοχής. Γνωρίζετε τη συνέχεια... )


Ό,τι και να πούμε για την Dolly, θα είναι λίγο. Η Dolly έχει εκπληκτική φωνή με την οποία κάνει ό,τι θέλει. Έχει μουσικό ταλέντο άφθαστο. Και το σημαντικότερο, έχει πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και το σπάνιο χάρισμα να κατορθώνει να βάζει μέσα σ' αυτόν τον κόσμο τον ακροατή της, να μεταδίδει το συναίσθημα που βιώνει. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν με δύναμη και ακόμη λιγότεροι μπορούν να μεταδώσουν το συναίσθημα που νιώθουν.

Ό,τι ήταν ο Elvis για τους άνδρες τραγουδιστές, είναι η Dolly για τις γυναίκες. Δεν ονομάστηκε τυχαία « Queen of the Country ». Το συναίσθημα ξεχειλίζει από μέσα της. Όταν τραγουδά είναι σα να βγάζει την καρδιά της και να στην προσφέρει. Και αυτό είναι χάρισμα αλλά και γενναιοδωρία που λίγοι καλλιτέχνες έχουν. Το θέμα για ένα καλλιτέχνη είναι 1) να έχει καρδιά, 2) να έχει την δυνατότητα να την μοιραστεί με τον συνάνθρωπό του και 3) να έχει και την διάθεση να το κάνει. Γιατί και αυτό είναι μια μορφή έκθεσης. Ξεγυμνώνεις την ψυχή σου στους ακροατές, στο κοινό. Και δεν έχουν όλοι την διάθεση να κάνουν κάτι τέτοιο. Bέβαια, οι περισσότεροι δεν μπορούν ακόμη και αν θέλουν.


Η Dolly είναι ένα χαρισματικό άτομο έξω καρδιά. Η χαρά και η καλωσύνη ξεχειλίζει από μέσα της. Και σε παρασέρνει στον δικό της κόσμο. Όταν γελά, γελάς. Όταν κλαίει κλαίς ( πολλά κάντρυ τραγούδια έχουν θλιβερούς στίχους ). Και σε κάθε περίπτωση, χαίρεσαι που την ακούς και την βλέπεις.





Η Dolly σαν γνήσιο κορίτσι του Αμερικανικού Νότου, έχει μυηθεί στην αγάπη προς τον Ιησού Χριστό από μικρό παιδί και είναι ευλαβής και θρησκεύουσα. Σε συνεντεύξεις της έχει πει πως οι ωραιότερες στιγμές της παιδικής της ηλικίας ήταν όταν μαζευόντουσαν στην Εκκλησία την Κυριακή και τραγουδούσαν σαν κοινότητα χριστιανικούς ύμνους.

Όταν, αργότερα, έγινε διάσημη, θέλησε να μοιραστεί με το κοινό της την θρησκευτική της πίστη και την αγάπη της προς τον Χριστό και, βέβαια, να αποδώσει ευχαριστία και ευγνωμοσύνη στον Πλάστη και Δημιουργό της για το σπάνιο ταλέντο που της έδωσε. Γι' αυτό και κυκλοφόρησε και χριστιανικά άλμπουμς αλλά και θρησκευτικά τραγούδια σε άλλα άλμπουμς της. Κυκλοφόρησε το « Precious memories », το « Golden streets of Glory» και πολύ πρόσφατα το « Letters to Heaven ». Xριστιανικά τραγούδια έχει και το εξαιρετικό πατριωτικό της άλμπουμ « For God and country » και άλλοι δίσκοι της. Τα περισσότερα τραγούδια της είναι παραδοσιακά Αμερικάνικα τραγούδια αλλά έχει γράψει και συνθέσει και δικά της τραγούδια.



Η Dolly μας έχει και χιούμορ.

Έχει δηλώσει: « Έχω ακούσει τα ανέκδοτα που θέλουν τις ξανθιές να είναι ανόητες. Δεν με αφορούν. Γνωρίζω πως δεν είμαι ανόητη και γνωρίζω πως δεν είμαι ξανθιά ».


Σε κάποια άλλη δημοσιογράφο που την ρώτησε αν κάνει δίαιτα απάντησε: « Ι am on a sea food diet » ( sea food σημαίνει θαλασσινά ). Όταν η δημοσιογράφος την ρώτησε αν είναι δίαιτα με θαλασσινά και τί δίαιτα είναι αυτή τέλος πάντων, η Dolly απάντησε: « Ι see food, i eat it » ( « βλέπω φαγητό το τρώω », πρόκειται για λογοπαίγνιο με τις ομόηχες λέξεις « sea » που σημαίνει θάλασσα και « see » που σημαίνει βλέπω ).

Σε μια περιοδεία της την κατηγόρησαν πως παίζει play back. Βγήκε και ανακοίνωσε: « Και βέβαια παίζω playback. Η φωνή μου δεν είναι πια όπως ήταν. Έχω διάφορες ηχογραφήσεις. Έτσι, και εγώ ξεκουράζομαι και ο κόσμος απολαμβάνει καλύτερο αποτέλεσμα ».


Παραθέτουμε κάποια βίντεος με χριστιανικά τραγούδια της Dolly




HELLO GOD

Το τραγούδι « Hello God » είναι, πραγματικά, εκπληκτικό. Γραμμένο και μελοποιημένο απ' την ίδια, περιέχει έναν διάλογο με τον Θεό, ανθρώπινο, ειλικρινή, γεμάτο ΠΙΣΤΗ. Ερμηνευμένο με απίστευτο συναίσθημα αλλά και συναίσθηση, θα σας ενθουσιάσει και θα σας συγκλονίσει.








HE IS ALIVE

ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ένα τραγούδι για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ένα τραγούδι για το ΠΑΣΧΑ.
Η Dolly τραγουδά ένα τραγούδι στο οποίο υποτίθεται πως μιλά ο Απόστολος Πέτρος. Περιγράφει πώς ήταν φοβισμένος και στη συνέχεια πώς εμφανίστηκε ο ΑΝΑΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. Το τραγούδι ξεκινά με μια ήρεμη μελωδία για να καταλήξει σε μια νικητήρια κραυγή, μια θριαμβευτική ιαχή. HE IS ALIVE, AND I AM FORGIVEN HEAVEN' S GATES ARE OPEN WIDE, δηλαδή, ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΥΓΧΩΡΕΘΕΙ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ.






ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ


Όλοι γνωρίζουν την Κυριακή Προσευχή. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι είναι πως η Dolly μας την έχει κάνει τραγούδι. Την τραγουδά χωρίς μουσικά όργανα στο επόμενο βίντεο. Συχνά έχω ακούσει μεγάλους καλλιτέχνες να τραγουδούν χωρίς όργανα κάποιους κλασικούς χριστιανικούς ύμνους. Και αυτό, προφανώς, από σεβασμό στην ιερότητα του ύμνου και συναίσθηση πως μερικές φορές τα όργανα περιττεύουν. Καλά είναι και τα όργανα, αλλά μερικές φορές η ανθρώπινη φωνή πρέπει να μένει μόνη της. Αυτή την λογική ακολουθεί, πολύ σωστά, και η Ορθόδοξη λατρευτική μας παράδοση.





GOLDEN STREETS OF GLORY