Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

BE THOU MY VISION


Ο ύμνος του αγίου Πατρικίου, Φωτιστού της Ιρλανδίας
Το " Rop tu mo Baile " είναι απ' τους αρχαιότερους και ωραιότερους ιρλανδικούς θρησκευτικούς ύμνους. Θεωρείται πως γράφτηκε απ' τον άγιο Dallan Forgaill τον έκτο αιώνα. Για αιώνες ψάλλονταν απ' τους Ιρλανδούς μοναχούς. Μεταφράστηκε απ' τα παλαιά ιρλανδικά στα αγγλικά το 1905 και σήμερα είναι απ' τους δημοφιλέστερους ύμνους μεταξύ των αγγλοφώνων χριστιανών. Είναι ένας πραγματικά υπέροχος ύμνος.

Βέβαια ο ύμνος, όπως είναι σήμερα γνωστός, είναι συνδυασμός των στίχων του " Rop tu mo Baile " και της μουσικής του επίσης αρχαίου ιρλανδικού παραδοσιακού τραγουδιού " Slane ". Το " Slane " αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη στο Slane Hill το 433.


Tότε ο παγανιστής βασιλιά Logaire επειδή θα άναβε μια φωτιά για μια παγανιστική εορτή είχε διατάξει κανείς να μην ανάψει φωτιά ή κερί πριν από αυτόν. Ο άγιος Πατρίκιος, φωτιστής της Ιρλανδίας αψήφισε την διαταγή του και άναψε μια λαμπάδα για να υμνήσει τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό καθώς ήταν παραμονή της εορτής της Ανάστασης του Χριστού. Ο Βασιλιάς το έμαθε. Εντυπωσιάστηκε απ' την γενναιότητά του και του επέτρεψε να συνεχίσει το ιεραποστολικό του έργο.

Οι στίχοι του " Rop tu mo Baile " και η μελωδία του " Slane " συνδυάστηκαν και μας έδωσαν αυτόν τον υπέροχο χριστιανικό ύμνο.


Ακούστε τον σε διάφορες εκτελέσεις.












Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ




Περισσότερα για τον άγιο Πατρίκιο βλ.